Over ons

Korenmolen De Hoop

Contact

Geschiedenis van Korenmolen De Hoop

De korenmolen is in 1865 gebouwd en heeft bijna 100 jaar trouwe dienst gedaan. Vijf generaties Van Riel oefenden het molenaarsberoep uit. In  1960 besloot opa Jan van Riel de molen te sluiten, omdat deze niet meer rendabel was. Tien jaar later was de molen zo vervallen dat restauratie noodzakelijk was. Deze restauratie bestond onder meer uit het vervangen van de wieken en molenkap.

Uit respect hebben de kinderen van Jan besloten deze restauratie voort te zetten. Met voorbereidingen door en contacten met “Monumentenzorg”, “Brabantse Molens” en Gemeente Nieuw-Ginneken is de eerste restauratie in een tijdsbestek van 6 jaren (1972 – 1978) gerealiseerd. De monumentale molen kon weer malen! Nadien volgenden er nog meer noodzakelijke restauraties.

“Brabantse Molens” stelde als voorwaarde voor de financiële hulp dat de molen zeer regelmatig zou draaien. Maar ook dat kostte natuurlijk geld dat ergens vandaan moest komen. Zoon Janus van Riel ging toen letterlijk ‘de boer op’ om de molen te promoten met zelfgebakken molenbrood en excursiemogelijkheden. Er werden vanuit heel Nederland dagtochten naar de molen georganiseerd. Janus van Riel verdiende geld waarmee de molen kon draaien en worden uitgebreid met sfeervolle restaurant- en feestzalen. Elke verdiende gulden werd geïnvesteerd in de molen en de nieuwe bestemming, het huidige Partyrestaurant.

Renovatie en onderhoud van de molen

Onze prachtige molen behoeft uiteraard regelmatig onderhoud en renovatie. Momenteel staat de molen stil omdat er een grote renovatie aan de wieken nodig is. Aan de buitenkant is dit niet te zien, behalve aan het feit dat hij niet meer draait. Momenteel zijn we druk bezig om, in samenwerking met de Stichting die zorgdraagt voor het onderhoud, hiervoor de benodigde financiële middelen bij elkaar te krijgen. Ons streven is om eind 2018 het gewenste bedrag bij elkaar te krijgen zodat de molen in 2019 weer operationeel kan zijn! Volg ons via Facebook (@korenmolen.dehoop) of Molen 'de Hoop' (@molendehoopbavel) om op de hoogte te blijven van onze actie ten bate van de Nieuwe Wieken.

Contactgegevens

Adres
Schoutenlaan 75
4854 AV Breda/Bavel
Telefoon
0161-432491
E-mail
info@korenmolendehoop.nl
Routebeschrijving

Openingstijden

Voor partijen: Ma t/m Zo 10:00 / 02:00